Skip to main content
Nieuws

Warmtepomprevolutie: HydroTop voldoet standaard aan geluidsnorm

Warmtepomprevolutie:

 HydroTop voldoet

standaard aan geluidsnorm

De warmtepomp is de toekomst. Maar niemand zit te wachten op uitdagend onderhoud, grote units op schuurdaken en complexe akoestische berekeningen. De HydroTop verandert de markt revolutionair: het systeem wordt supersnel onder het dak geplaatst, is eenvoudig van binnenuit te onderhouden en voldoet standaard aan de geldende geluidsnorm. Niet voor niets is er vanuit het buitenland grote belangstelling voor.

Het massaal verschijnen van grote units voor warmtepompen op daken van schuren en bergingen was DHPS-oprichter Wilhard Oldengarm een doorn in het oog. Het was een van de redenen om in 2010 de HydroTop te ontwikkelen. Een systeem dat direct onder het dak van de woning geplaatst wordt en van buitenaf bijna niet zichtbaar is. “Al die units op schuurdaken zorgen ervoor dat je leidingen in tuinen moet ingraven, over gevels en door woningen moet trekken en dat het onderhoud in weer en wind buiten plaatsvindt. Het is veel efficiënter om de warmtepomp te plaatsen waar meestal cv-ketels aantreffen: direct onder het dak. Maar dan wel zodanig dat je geen hoogwerker nodig hebt om een eventuele storing te verhelpen.”

Bekijk de HydroTop

Razendsnelle plaatsing

De HydroTop is het ‘in-dak systeem’ van DHPS waarvan het buitengedeelte – de gepatenteerde ventilatiekap – slechts tien tot vijftien centimeter boven het dak uitsteekt. De unit zelf zit direct onder het dak in een volledig luchtdichte en geïsoleerde behuizing met trillingsdempers. Dankzij de supersnelle plaatsing is het systeem heel aantrekkelijk voor projectontwikkelaars, bouwers en woningcorporaties. “Je zet één keer een kraan neer die vervolgens meerdere warmtepompen in één moeite door plaatst”, aldus Oldengarm. “Dat kost maximaal tien minuten per huis. We hebben grote bouwbedrijven uit Engeland op bezoek gehad die hier met open mond naar stonden te kijken.” Ook voor renovatieprojecten is de HydroTop een aantrekkelijke optie.

Uniek BCRG-keurmerk

Sinds de ontwikkeling van de eerste HydroTop in 2010, is het systeem doorontwikkeld naar een state-of-the-art product met zeer veel installatiegemak. In eigen huis gemaakt van brandwerend materiaal dat volledig recyclebaar is. Bovendien valt de HydroTop – in combinatie met de twee in seriebouw meestgebruikte Panasonic lucht-water warmtepompen – standaard binnen de in 2021 aangescherpte geluidsnormen valt. Dit is getoetst en verklaard door het Bureau Controle Registratie Gelijkwaardigheid (BCRG). “Als deze verklaring bij de bouwkundige aanvraag voor grondgebonden woningen wordt gevoegd, is een berekening niet nodig”, vertelt DHPS product manager Gert Jongsma. “Dat is fijn, want die berekening is voor veel installateurs best complex, waardoor de uitkomsten niet altijd even nauwkeurig zijn of het proces extern wordt uitbesteed. Dat kan kostbaar en tijdrovend zijn.” DHPS is de eerste en enige leverancier in Nederland die deze garantie kan geven. Uiteraard beschikt de HydroTop ook over de BCRG-kwaliteitsverklaringen voor ruimteverwarming en tapwateropwekking.

Duurzaam en brandveilig

Voordelen van de HydroTop zijn niet alleen de snelle plaatsing en het gegarandeerd voldoen aan de geluidsnorm, maar ook de langere levensduur. Oldengarm: “De HydroTop zit direct onder het dak, op een beschutte plek. Dat is levensduurbevorderend. Bovendien kan de monteur er altijd bij, weer of geen weer. Ook aan de servicekant is het dus een enorme pré. Tot slot is de koudemiddelinhoud klein, doordat de afstand tussen binnen- en buitenunit heel kort is. Belangrijk, want het nu gebruikelijke R32 is een milieuonvriendelijk gas. Totdat we allemaal over zijn gegaan op natuurlijke gassen zoals propaan of CO2, willen we er zo min mogelijk van gebruiken. Maar ook na die overstap heeft de HydroTop een belangrijk voordeel: het materiaal is vlamdovend en dat is belangrijk bij het gebruik van bijvoorbeeld propaan. In de HydroTop mag en kan dat veilig worden gebruikt.”

Ambities? Die zijn er genoeg. Oldengarm: “We groeien hard, de ambitie is vijftig procent per kwartaal. Dat kan, mede dankzij de grote belangstelling vanuit het buitenland. Het is echt een mooi product. Maar ik ben vooral trots op de mensen die het maken.”

Montage van de HydroTop