Skip to main content
Nieuws

Buitenunit warmtepomp plat in het hellende dak

Buitenunit warmtepomp

plat in het hellende dak

In het straatbeeld ziet de oplettende passant ze af en toe al: verdikkingen in een pannendak, die duidelijk geen zonnepanelen zijn. Dat is één van de mogelijkheden om de buitenunit van een warmtepomp onzichtbaar en minder hoorbaar op te stellen. Voor het inhijsen van indak-oplossingen is een kraan nodig. Daardoor zullen indak-oplossingen meer voor projecten worden toegepast, dan voor individuele woningen.

Bekijk de HydroTop

Bekend van de vakbeurs

De HydroTop van DHPS is al op meerdere vakbeurzen te zien geweest en in verschillende projecten toegepast. Onder ander Nibe noemt op de website de HydroTop als oplossing om de buitenunit van de Nibe lucht-water warmtepomp onzichtbaar en nauwelijks hoorbaar op te stellen.

De HydroTop is aan de zichtzijde dicht, maar heeft roosters rondom, in de opstaande randen van 138 mm hoog. DHPS combineert de HydroTop onder andere met de Panasonic lucht-water warmtepomp. In de fabriek wordt de buitenunit in de HydroTop gemonteerd. Een kraan kan de HydroTop inclusief buitenunit inhijsen. De binnenunit moet in de buurt van de buitenunit hangen, maar is niet aan de HydroTop bevestigd. De binnenzijde van deze indak-oplossing kan open, om van binnenuit onderhoud aan de buitenunit te plegen.

Voorkomen van recirculatie

Bij opdak-oplossingen voor warmtepompen staat de buitenunit in een relatief kleine kast op het schuine dak. Daar heeft de wind een groter effect op de buitenunit, dan in een indak-oplossing. Het risico op recirculatie door winddruk is daardoor groter.

In de HydroTop zijn de aanvoer en uitblaas van de buitenunit compleet gescheiden. Op de uitblaaszijde van de buitenunit komt een flens. Daarop komt een flexibele buis met dezelfde diameter als de uitblaas. De buis is bevestigd aan het uitblaasrooster van de HydroTop. Aan de buitenkant van de HydroTop blazen het bovenste en onderste rooster lucht uit. De luchttoevoer gebeurt door de roosters aan de zijkanten. Door deze scheiding van luchtstromen is recirculatie in de HydroTop niet mogelijk.

Lees hier het volledige artikel in Vakblad Gawalo.

Bekijk de HydroTop