Skip to main content
Nieuws

Met HydroTop houden we energietransitie betaalbaar

Met HydroTop

houden we energietransitie betaalbaar

Een duurzaam en betaalbaar alternatief bieden voor de cv-ketel in zoveel mogelijk woningen. Dat wilde Wilhard Oldengarm toen hij in 2010 de HydroTop introduceerde en een einde maakte aan grote, lawaaierige units voor warmtepompen tegen woningen of in tuinen. Hij bracht een alternatief op de markt dat voor veel mensen bereikbaar is. Inmiddels worden er zo’n 1.000 HydroTops per jaar geproduceerd, die voornamelijk via zusterbedrijf DHPS worden geleverd. Dat aantal kan nog flink omhoog.

“Binnen drie jaar kunnen we op een productie van 10.000 stuks per jaar zitten”, aldus bedrijfsleider van HydroTop Works (HTW) Jeroen Mulders. Een ambitie die niet op zichzelf staat. Doel van HTW is immers nooit geweest om zo snel mogelijk, zo veel mogelijk te verkopen. Bij het in Deventer gelegen bedrijf draait alles om impact maken, om het leveren van een substantiële bijdrage aan de energietransitie. “De HydroTop is zowel geschikt voor nieuwbouw als voor renovatie van bestaande woningen”, vertelt Mulders. “Het gasvrij maken van woningen is begonnen in de nieuwbouw en nu zijn bestaande woningen aan de beurt. Daar zitten de grote aantallen, het gaat om miljoenen woningen. Met de HydroTop kunnen en willen wij daar een bijdrage leveren.”
Betaalbaarheid is voor HTW altijd een belangrijk uitgangspunt geweest. Mulders: “Alle duurzame oplossingen die we zien – zoals zonnepanelen en warmtepompen – zijn kostbaar. Al die kosten komen bij de bewoner terug. Wij vinden dat we bij energietransitie oog moeten houden voor de portemonnee van de eindgebruiker. Iedereen moet er warm en comfortabel bij kunnen zitten.”

Bekijk de HydroTop

Onzichtbaar, stil en snel geplaatst

HTW levert twee verschillende omkastingen met daarin geïntegreerd warmtepompen van Panasonic. De HydroCap is een aluminium schoorsteenkap die op het dak wordt geplaatst. Hij wordt prefab geplaatst, ziet er dankzij de poedercoating mooi uit en kan zowel op platte als schuine daken worden geplaatst. De HydroTop is een prefab indak-systeem met geïntegreerde warmtepomp, die slechts vijftien centimeter op het dak uitsteekt. Mulders: “Je ziet er van buiten bijna niets van. De warmtepomp zelf hangt binnen, waardoor je het onderhoud ook helemaal van binnenuit kunt doen. Weer of geen weer, je kunt er altijd bij en hoeft het dak er niet voor op.” Bovendien voldoet de HydroTop – als enige in de markt – automatisch aan de geldende geluidsnormen. “Het product is razend populair, mede omdat er snel meters mee gemaakt kunnen worden. We hebben de HydroTop binnen vijftien minuten geplaatst.”

Industriële processen

De HydroTop en HydroCap https://www.dhps.nl/producten/duurzame-dakoplossing/
zijn volledig recyclebare en Nederlandse producten die bij HTW worden geassembleerd. “We maken hierbij gebruik van industrieprocessen, zoals vacuümvormen en rotatiegieten. Dat is niet gebruikelijk in de bouw, het komt uit de kunststofindustrie. Door industrieel te werken, kunnen we in grotere aantallen produceren.” Intussen wordt het product voortdurend doorontwikkeld. “Dit jaar hebben we een brandwerende toevoeging aan de kunststof kap gedaan, met de zwaarste kwalificatie in de industrie.”

Toekomstdromen

Mulders: “Onze droom is dat woon- en werkomgevingen gaan functioneren als energiecentrale, waarbij duurzame energie wordt opgewekt, gebruikt, opgeslagen, verkocht en ingekocht. Met een centraal platform voor aansturing en slimme algoritmes om energiestromen, onderhoud en levensduur te optimaliseren. We denken bij de energietransitie vaak in tekorten, maar als we goed puzzelen, kunnen we meer opwekken dan we nodig hebben. Ik zie onszelf als onderdeel van die puzzel.” Een van de puzzelstukjes zou een nieuwe dienst kunnen zijn: warmte als een service.
En dan niet – zoals veel te zien is in de markt – als oneerlijk verdienmodel waarbij gebruikers een veel te hoge maandelijkse bijdrage moeten betalen, maar op een manier die duurzaam verwarmen voor iedereen toegankelijk maakt. Eerlijk en betaalbaar. Ondersteund door slimme software die onderhoud makkelijker maakt, de levensduur verlengt en de kosten voor de gebruiker verlaagt.

Steeds slimmer

Een uitdaging in de markt op dit moment is het tekort aan monteurs en installateurs. Ook daarin wil HTW graag een verschil maken. “Voor het plaatsen van onze prefab-oplossingen, heb je sowieso minder handjes nodig”, aldus Mulders. “Maar daarnaast geven we zowel bij HTW in Deventer als bij DHPS in Hardinxveld-Giessendam en op locatie bij bedrijven, trainingen voor monteurs en installateurs. We nemen ze mee in de nieuwste ontwikkelingen. En dat zijn er veel: we zitten in een hele leuke, spannende tijd waarin steeds meer mogelijk is. Met steeds meer mogelijkheden in de cloud, steeds slimmere apparatuur. Wij zien dat als mogelijkheid om de energietransitie te versnellen. Voor het milieu, voor mensen. Want uiteindelijk raakt het iedereen.”

Duurzame, eerlijke oplossingen voor iedereen

Neem contact met onze adviseurs voor meer informatie.

Bekijk de HydroTop