Skip to content

Via het programma Energiesprong van Platform 31 wordt een dertigtal Utrechtse woningen 80% energiezuiniger gemaakt. Het gaat om 18 particuliere woningen en 12 corporatiewoningen. Eén van die woningen is van het gezin Van Meekeren. Zeven jaar geleden kochten de bewoners het huis en lieten toen al een verbouwing uitvoeren. Met deze nieuwe verbouwing willen ze hun woning vrijwel energieneutraal maken.

Ellis en Gunnar van Meekeren wonen met hun kinderen in een typische, eind 19-eeuwse woning in de wijk Witte Vrouwen. Het fraaie hoge pand was, toen zij het zeven jaar geleden kochten, voor het laatst in de jaren vijftig aangepast. Daarom stond de verbouwing na hun aanschaf voornamelijk in het teken van het vergroten van het comfort. In het souterrain lieten zij de vloeren en muren goed isoleren zodat zij daar een comfortabele woonkeuken konden realiseren. Op de bel-etage bevinden zich de woon- en leefruimte. Op de tweede en derde etages vinden we de slaapkamers en de werkkamers. “Met de huidige verbouwing willen we een energiebesparing van 80 procent realiseren”, vertelt Jan Nieuwveld, adviseur bij Seinen Projectontwikkeling. “Maar met Gunnar en Ellis van Meekeren hadden we al snel de afspraak dat we, indien haalbaar, naar een energieneutrale woning zouden streven. Het doel is dan ook om de klimaatinstallatie gasloos te maken.”

Slimme warmtepomp

Nieuwveld ging daarvoor op zoek naar een passend warmtepompconcept. Omdat het geen optie was om in de kleine achtertuin bodembronnen te boren, moest er een lucht/waterwarmtepomp komen. “In 2013 kwamen we de Hydrotop van Dutch Heatpump Solutions tegen. En zowel de bewoners als ik zelf waren direct gecharmeerd van deze slimme oplossing. Op zolder had de familie Van Meekeren ruimte genoeg. Bovendien hing de cv-ketel al op zolder en was er voldoende ruimte om in het dak een gat te maken waarin we de Hydrotop konden plaatsen”, zegt Nieuwveld.

De Hydrotop is een warmtepompconcept waarbij de binnen- en buitenunit in één toestel zijn geïntegreerd. Het deel dat de buitenlucht aanzuigt, steekt – als een soort dakraam – circa 10 centimeter uit het dak. Aan de binnenkant bevindt zich een ‘doos’ met de warmtepomp en het installatiedeel dat warmte of koude overdraagt aan het afgiftesysteem. “We hebben in deze, toch forse woning, gekozen voor een Hydrotop met een vermogen van 8 kW. De hele woning, met een leefruimte van 250 m2 en inhoud van 950 m3, verwachten we met dit toestel te kunnen verwarmen. Voorlopig laten we de cv-ketel, die er toch al hing, ernaast hangen. We maken een koppeling, zodat de ketel kan bijspringen, mocht dat nodig zijn. Maar daar gaan we niet van uit. In het begin zal de cv-ketel ook voor tapwater kunnen bijspringen. Omdat we er een boiler van 350 liter bij zullen plaatsen, rekenen we erop dat we spoedig ook het tapwater volledig met deze warmtepomp kunnen opwarmen. Als de woning is nageïsoleerd willen we uiteindelijk de cv-ketel kunnen afkoppelen”, aldus Nieuwveld.

Dertig zonnepanelen

“Wij zijn van nature geen ‘milieufreaks’”, vertelt Gunnar van Meekeren, “maar zijn wel op onze eigen manier met duurzaamheid bezig. Toen we hoorden dat we konden meedoen aan een project om ons huis 80% energiezuiniger te maken, sprak ons dat meteen aan. Voor het milieu, maar ook om de maandelijkse energiekosten omlaag te brengen. Daarbij kijken we natuurlijk eerst naar het verbeteren van de schil. De ramen worden grotendeels vernieuwd en de isolatie wordt verbeterd naar een RC-waarde 5.” De radiatoren worden vervangen door LTV Low-H2O convectoren. Deze convectoren hangen net als radiatoren aan de wand en spelen snel en zuinig in op de warmtevraag. “Ook hebben we besloten om op het dak zonnepanelen te leggen. We hebben er inmiddels dertig liggen. Dertien panelen aan de achterkant en zeventien panelen aan de voorkant van het huis. Daarmee kunnen we naar verwachting het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp volledig afdekken.”

We gebruiken cookies voor de beste gebruikerservaring. Accepteer cookies voor een optimale weergave van de site.